Cum te poti infesta cu paduchi de cap?

Paduchii de cap sunt de marimea unei seminte de susan si traiesc in parul de pe cap. Se hranesc cu mici cantitati de sange si se pot raspandi, cel mai des, prin contactul direct cu parul unei persoane infestate cu paduchi, folosirea hainelor unei persoane ce are paduchi, a unor paturi, perii sau obiecte de pus pe cap.

Nu pot sari si nu pot zbura, insa se pot deplasa destul de repede si se pot agata de firul de par.

Cele mai predispuse persoane la aparitia paduchilor sunt copii si adolescentii, deoarece contactele fizice dintre acestia sunt mai apropiate si sunt obisnuiti sa isi imprumute lucruri sau obiecte vestimentare.

Persoanele cele mai afectate de paduchi sunt copii intre 3 si 12 ani, mai ales fetele, deoarece volumul lor de par este mai mare. Paduchii de cap nu sunt periculosi si nu raspandesc boli insa pot deveni in unele situatii suparatori, mai ales prin mancarimile pe care le pot provoca.

Cum arata paduchii si ouale acestora?

Paduchii de cap au o culoare maronie, insa pot fi si mai inchisi la culoare, iar acest lucru depinde de culoarea parului in care stau. Ei se hranesc cu cantitati foarte mici de sange o data la patru sau la sase ore dar pot trai si fara hrana mai mult de trei zile insa nu departe de cap.

Ouale de paduchi ce mai poarta denumirea si de lindini sau lindinile arata ca niste puncte mici si au o culoare alb galbuie. Aceste oua se regasesc de cele mai multe ori la radacinile firelor de par si sunt depuse aici de femela. Zonele cele mai populate sunt cele de dupa urechi, si la ceafa deoarece in aceste zone temperatura este mai ridicata si ouale se pot dezvolta in cele mai bune conditii. Ouale se dezvolta in circa doua saptamani dupa ce au fost depuse si se transforma in paduchi.

Paduchii sau lindinii sunt vizibili cand se verifica parul si suvitele cu atentie, la lumina.
Este dificil sa gasiti un paduche adult deoarece acestia sunt ceva mai rari si se pot misca foarte repede.

Semnele infestarii

Pentru a se hrani cu sange, paduchii musca pielea capului, injectand saliva. Aceste micro-muscaturi provoaca mancarimi ale pielii capului.

In cazul unei infestari, este foarte posibil ca prezenta paduchilor sa nu declanseze imediat mancarimea, care poate aparea si 1-2 saptamani mai tarziu.

In caz de mancarimi intense, anumite persoane se scarpina puternic cu unghiile si ranesc pielea capului. Aceste zgarieturi sau abraziuni ale pielii capului pot fi dezagreabile si trebuie uneori dezinfectate.

Ce este de facut?

Cateva intrebari frecvente aparute odata cu infestarea cu paduchi.

1. Cand trebuie inceput un tratament?

Tratamentul cu Parasidose Expres pentru eliminarea paduchilor trebuie inceput de la primele semne de infestare, atunci cand vedeti chiar si un singur paduche sau un ou.

2. De ce este atat de urgent tratamentul?

Tratamentul trebuie aplicat cat mai repede deoarece un singur paduche poate depune pana la 10 oua pe zi si poate duce la infestare in urmatoarele saptamani.

3. Cine urmeaza tratamentul?

Tratamentul trebuie urmat de toti membrii unei familii, in cazul in care exista o infestare cu paduchi.

4. Mediul de locuit trebuie bine curatat in timpul tratamentului?
Chiar daca ati urmat un tratament pentru eliminarea paduchilor cu succes, este posibil ca problema sa persiste in jurul dumneavoastra pentru ca paduchii se pot ascunde in bonete, canapele, esarfe sau alte elemente vestimentare. Spalati hainele si lenjeria la temperaturi inalte, aspirati bine masina si toata casa insistand pe paturi si canapele.

Sfaturi pentru prevenirea infestarii cu paduchi de cap

Paduchii nu sunt semnul unei proaste igiene personale.

Este indicat sa va invatati copii sa evite contactul cu capul si parul altor copii.
Trebuie sa le spuneti celor mici sa nu imprumute perii de par, piepteni, caciuli, prosoape si alte obiecte de la ceilalti copii.
Invatati-i pe cei mici sa nu stea pe paturi, perne sau diferite asternuturi, in cazul in care ei stiu ca au fost folosite de curand de alte persoane.
De asemenea, este indicat sa va rezervati 5 minute pe saptamana pentru a verifica parul celui mic. In acest fel veti putea descoperi din timp unele probleme legate de paduchi sau lindini si veti actiona inainte ca ei sa se inmulteasca.

Nu in ultimul rand, este nevoie sa ii faceti pe cei mici sa inteleaga ca nu e vina lor ca au paduchi, oricat de stanjenitor si de neplacut ar fi acest lucru. Paduchii nu trebuie sa ii faca sa se simta murdari, deoarece i se poate intampla oricui, oricand.