Cum te poti infesta cu paduchi de cap?

Paduchii de cap sunt de marimea unei seminte de susan, si traiesc in parul de pe cap. Se hranesc cu mici cantitati de sange, si se pot raspandi, cel mai des, prin contactul direct cu parul unei persoane infestata cu paduchi, folosirea hainelor unei persoane ce are paduchi, a unor paturi, perii, sau obiecte de pus pe cap. Cele mai predispuse persoane la aparitia paduchilor sunt copii si adolescentii, deoarece contactele fizice dintre acestia sunt mai apropiate, si de asemenea sunt obisnuiti sa isi imprumute lucruri, sau obiecte vestimentare.

Persoanele cele mai afectate de paduchi sunt copii intre 3 si 12 ani, si mai ales fetele, deoarece volumul lor de par este mai mare. Paduchii de cap nu sunt periculosi si nu pot raspandi boli, insa pot fi contagiosi si pot deveni in unele situatii suparatori, mai ales prin mancarimile pe care le pot provoca. Ei se pot raspandi rapid de la o persoana la alta, si pot face acest lucru in grupuri. Nu pot sari, si nu pot zbura, insa se pot deplasa destul de repede si se pot agata de firul de par.

Cum arata paduchii si ouale acestora?

Paduchii de cap au o culoare maronie, insa pot fi si mai inchisi la culoare, iar acest lucru depinde un functie de culoarea parului in care stau. Ei se pot hrani cu cantitati foarte mici de sange odata la patru sau la sase ore, si de asemenea pot trai si fara hrana, insa nu departe de cap, mai mult de trei zile.

Ouale de paduchi ce mai poarta denumirea si de lindini, sau lindinile, arata ca niste puncte mici si au o culoare alb galbuie. Aceste oua se regasesc de cele mai multe ori la radacinile firelor de par, si sunt depuse aici de femela, iar zonele cele mai populate sunt cele de dupa urechi, si la ceafa. Asta deoarece in aceste zone temperatura este mai ridicata, iar ouale se pot dezvolta in cele mai bune conditii. Ouale se dezvolta in circa doua saptamani dupa ce au fost depuse, si se transforma in paduchi.

Paduchii sau lindinii se pot vedea in cazul in care se verifica parul si suvitele cu atentie, la lumina, in momentul in care se vede si pielea capului, iar locurile cele mai populate sunt cele de dupa urechi, si la ceafa. Este cam dificil sa gasiti un paduche adult, deoarece acestia sunt ceva mai rari, si se pot misca foarte repede.

 

Semnele infestarii

1. Zgarieturile sau senzatia de mancarime

Zgarieturile sau senzatiile de mancarime nu apar tot timpul imediat dupa ce a avut loc infestarea, insa copii isi pot provoca zgarieturi atunci cand se scarpina.

2.Pete rosii si umflaturi cauzate de scarpinat

In cazul unor copii infestarea este una usoara, la fel ca si iritatia, insa la altii se pot dezvolta unele infectii bacteriene, iar piele poate deveni rosie si sensibila in zonele in care a avut loc o muscatura din partea unui paduche.

Ce este de facut?

Cateva intrebari frecvente aparute odata cu infestarea cu paduchi

1. Cand trebuie inceput un tratament?

Tratamentul cu Parasidose Expres pentru eliminarea paduchilor trebuie inceput de la primele semne de infestare, atunci cand vedeti chiar si un singur paduche, deoarece un ou este un motiv suficient pentru a va face griji.

2. De ce este atat de urgent tratamentul?

Tratamentul trebuie sa fie aplicat cat mai repede deoarece un singur paduche poate depune pana la 10 oua pe zi. In aceste conditii, prezenta unui singur paduche, poate duce la infestare in urmatoarele saptamani, iar tratamentul trebuie aplicat imediat.

3. Cine urmeaza tratamentul?

Tratamentul trebuie urmat de toti membrii unei familii, in cazul in care exista o infestare cu paduchi.

4. Mediul de locuit trebuie bine curatat in timpul tratamentului!

Daca ati urmat un tratament pentru eliminarea paduchilor cu succes, este posibil ca problema sa persiste in jurul dumneavoastra. Acest lucru este posibil deoarece ei se pot ascunde in bonete, canapele, esarfe, sau alte elemente vestimentare. In aceste conditii, cu siguranta va doriti sa scapati de ei odata pentru totdeauna. Va trebui sa aveti in vedere toate locurile posibile in care paduchii isi pot gasi un refugiu, pentru eliminarea lor totala. Spalati hainele si lenjeria la temperaturi inalte, aspirati bine masina si toata casa insistand pe paturi si canapelele.

Sfaturi pentru prevenirea infestarii cu paduchi de cap

Paduchii nu sunt semnul unei proaste igiene personale.

Este indicat sa va invatati copii, sa evite mereu contactul cu capul si parul altor copii.

Trebuie sa le spuneti celor mici, sa nu imprumute niciodata perii de par, piepteni, caciuli, prosoape si alte obiecte de la ceilalti copii.

Invatati-i pe cei mici sa nu stea pe paturi, perne sau diferite asternuturi, in cazul in care ei stiu ca au fost folosite de curand de alte persoane.

De asemenea este indicat ca pentru 5 minute pe saptamana sa va rezervati timp pentru a verifica parul celui mic. In aceste conditii veti putea descoperi din timp unele probleme legate de paduchi sau lindini, si veti actiona inainte ca ei sa se inmulteasca. Astfel, va fi mult mai usor sa indepartati paduchii, deoarece ei vor fi intr-un numar mai mic, si nu vor avea posibilitatea sa se inmulteasca.

Nu in ultimul rand este nevoie sa ii faceti pe cei mici sa inteleaga ca nu e vina lor ca au paduchi, oricat de stanjenitor si de neplacut ar fi acest lucru. Paduchii nu trebuie sa ii faca sa se simta murdari, deoarece i se poate intampla oricui, oricand.